Sposób przygotowania:
Jeżowa tarta z truskawkami
-Mąkę posiekać z cukrem i zimnym masłem, dodać żółtka i zagnieść. Zchłodzić w lodówce przez min. 30 minut -Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok 3mm. Ciasto do formy (u mnie 24cm) przenieść za pomocą wałka. Docisnąć dokładnie do dna i boków. - Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolką. Piec ok 15 min z obciążeniem, a potem 5-10 bez, aż będzie lekko rumiane. Po upieczeniu ostudzić. -Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i esensję waniliową. Wymieszać z serkiem mascarpone. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. -Na kremie ułożyć truskawki pocięte w ćwiartki. udekorować listkami mięty.