Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1204]

Jeżynowa nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nalewka z jeżyn - idealna na długie jesienne wieczory.

Jeżynowa nalewka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżynowa nalewka

 

  • 70 dkg jeżyn
  • 1/2 litra czystej wódki
  • 40 dkg cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Jeżynowa nalewka
Jeżyny dokładnie przebieramy, płuczemy i odcedzamy na sitku. Przesypujemy jeżyny do dużego słoja i zalewamy czystą wódką. Słój przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlewamy napój. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na jeszcze tydzień. Gdy cukier się rozpuści, zlewamy powstały sok i mieszamy go z sokiem zlanym tydzień wcześniej. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do spiżarni na 5-6 miesiący.
Jeżynowa nalewka
Jeżyny dokładnie przebieramy, płuczemy i odcedzamy na sitku.
Jeżynowa nalewka
Przesypujemy jeżyny do dużego słoja i zalewamy czystą wódką. Słój przykrywamy i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 2-3 tygodnie.
Jeżynowa nalewka
Po tym czasie zlewamy jeżynowy napój.
Jeżynowa nalewka
Pozostałe owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na jeszcze tydzień. Gdy cukier się rozpuści, zlewamy powstały sok i mieszamy go z sokiem zlanym tydzień wcześniej. Gotową nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy do spiżarni na 5-6 miesiący.

Tagi:

jeżynowa