Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Bułeczki z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na jeżyny w pełni, sok i dżem już jest zrobiony, czas na zrobienie puszystych drożdżowych bułeczek.

Bułeczki z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z jeżynami

Rozczyn

Ciasto

Nadzienie

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jeżynami
Przygotować rozczyn drożdzowy. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, roztopione masło, ciepłe mleko, jajka i cukier. Zagnieśc ciasto i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie prygotować nadzienie do bułeczek.

Jeżyny wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami cukru.

Kolejno formujemy bułeczki nakładając na rozwałowaną część ciasta łyżką nadzienie jeżynowe. Zlepiamy brzegi formując bułeczki.

Bułeczki posmarować zoztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Bułeczki rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopniach przez 20 minut.
Bułeczki z jeżynami
Rozczyn przygotowany ze świeżych drożdży, mąki, cukru i mleka
Bułeczki z jeżynami
Zagnięcione, wyrośnięte ciasto do przygotowania bułeczek.
Bułeczki z jeżynami
Sklejone bułeczki rozłożone w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki z jeżynami
Bułeczki posmarowane roztrzepanym białkie, posypane sezamem