Sposób przygotowania:
Bułeczki z jeżynami
Przygotować rozczyn drożdzowy. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, roztopione masło, ciepłe mleko, jajka i cukier. Zagnieśc ciasto i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. W tym czasie prygotować nadzienie do bułeczek.
Jeżyny wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami cukru.
Kolejno formujemy bułeczki nakładając na rozwałowaną część ciasta łyżką nadzienie jeżynowe. Zlepiamy brzegi formując bułeczki.
Bułeczki posmarować zoztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Bułeczki rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopniach przez 20 minut.
Jeżyny wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 4 łyżkami cukru.
Kolejno formujemy bułeczki nakładając na rozwałowaną część ciasta łyżką nadzienie jeżynowe. Zlepiamy brzegi formując bułeczki.
Bułeczki posmarować zoztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Bułeczki rozłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopniach przez 20 minut.