kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1324]

Pudding chia z jeżynami i jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i prosty w przygotowaniu pudding chia z jeżynami. Polecam na deser lub podwieczorek.

Pudding chia z jeżynami i jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudding chia z jeżynami i jogurtem

 

  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki chia
  • 3 garście jeżyn
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szt crispy - pieczywo chrupkie żytnie
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pudding chia z jeżynami i jogurtem
Do mleka wsypujemy chia i mieszamy. Odstawiamy na około 4 godziny do lodówki, aby chia napęczniały.

W międzyczasie myjemy jeżyny i odsączamy z wody ( kilka jeżyny odkładamy do dekoracji ).

Jeżyny przekładamy do miseczki i dodajemy cukier puder, jogurt i rozgniatamy widelcem. Crispa ( chrupkie pieczywo ) łamiemy na małe kawałki.

Przekładamy do szklanek pudding i masę jeżynową. Przed podaniem dekorujemy jeżynami, wkładamy kawałki crispa i posypujemy cukrem pudrem. 
Pudding chia z jeżynami i jogurtem
Ziarenka chia wsypujemy do mleka i mieszamy.
Pudding chia z jeżynami i jogurtem
Umyte jeżyny odsączamy z wody na cedzaku.
Pudding chia z jeżynami i jogurtem
Do miski wkładamy cukier puder, jogurt, jeżyny i rozgniatamy.
Pudding chia z jeżynami i jogurtem
Do szklanek wkładamy napęczniałe chia i masę jeżynową.