Sposób przygotowania:
Nalewka na jeżynach dla Basieńki
Dobrze opłucz jeżyny, delikatnie opłucz, osącz, odszypułkuj, włóż do dużego słoja. Wlej wódkę i spirytus. Zamknij szczelnie i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlej i przefiltruj powstały płyn, wlej do naczynia ze szczelnym zamknięciem, odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Owoce w słoju dokładnie zasyp cukrem. Obwiąż gazą, odstaw w słoneczne miejsce, aby puściły sok. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszcza sok, zlej go, jednocześnie filtrując. Oba płyny połącz. Rozlej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 miesiące do piwniczki lub spiżarni.
msewka
misia13
msewka
misia13
gramol
misia13
1kg jezyn
1/2 l wódki
1/2 l spirytusu
1/2 kg cukru