cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 503]

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekkie ciasto jogurtowe ze świeżymi truskawkami i kruszonką - idealne ciasto na początek lata!

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 10 dużych truskawek

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruszonka

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruszonkę robi się błyskawicznie, ważne, aby zrobić ją na samym początku, dzięki czemu zdąży się schłodzić. Przygotuj średniej wielkości miskę.

Mąkę przesiej i wsyp do miski, następnie dodaj masło i cukier. Rozetrzyj w palcach i zlep ciasto w kulę, zawiń w folię aluminiową. Włóż do zamrażarki, niech się schłodzi.

Ciasto

Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką
Truskawki ułożone na cieście, posyp je po wierzchu schłodzoną kruszonką

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia.

Oddzielnie w innym naczyniu ubij jajka z cukrem drobnym do wypieków i cukrem wanilinowym, następnie dodaj roztopione masło i jogurt. Zmiksuj wszystko krótko. Połącz masę z mąką i proszkiem do pieczenia.

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i ułóż umyte i pokrojone wcześniej świeże truskawki. Z zamrażarki wyjmij kruszonkę i rozkrusz ją na wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić na górze.

Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.