SUPERPRZEPIS

Ciasto pleśniak z rabarbarem

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto pleśniak z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Przepyszne ciasto pleśniak z rabarbarem i pianką. Polecam ciepłe z gałką lodów. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki:

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Ciasto;

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao.

Rabarbar

  • 3 długie łodygi rabarbaru,
  • 1 łyżka cukru.

Pianka;

  • 4 białka,
  • 1 kisiel truskawkowy,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak z rabarbarem
Ciasto;

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki pozostałe składniki prócz kakao) i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasta owijamy w folię i chowamy do lodóki na 30 minut. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wykładamy jedną jasną część ciasta.

Rabarbar obieramy i kroimy w 1cm kostkę. Posypujemy cukrem i mieszamy. Wykładamy na ciasto. Na rabarbar wykładamy ciemne ciasto( ścieramy na tarce o dużych oczkach).

Pianka;

Białka ubijamy, na koniec ubijania dodajemy stopniowo kisiel i cukier. Miksujemy na wolnych obratoach do połączenia się składników. Wykładamy na ciemne ciasto. Na koniec wykładamy jasne ciasto.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego
Ciasto pleśniak z rabarbarem
Posypujemy cukrem i mieszamy. Wykładamy na ciasto.
Ciasto pleśniak z rabarbarem
Białka ubijamy, na koniec ubijania dodajemy stopniowo kisiel i cukier. Miksujemy na wolnych obratoach do połączenia się składników.
Ciasto pleśniak z rabarbarem
Na koniec wykładamy jasne ciasto.