Sposób przygotowania:
Miętowe drożdżówki z truskawkamiEtap 1
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z 2 łyżkami cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wrzucamy resztę składników i dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto. pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Miętę należy drobno pokroić przed dodaniem do wyrabiania.
Etap 2
Ser twarogowy ucieramy z cukrem i dodajemy posiekaną miętę.
Etap 3
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 4
Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta, smarujemy serkiem i rozkładamy truskawki.
Etap 5
Zwijamy w rulon i tniemy na 16 części. Układamy obok siebie na brytfannie. Odczekujemy 30 minut, aby drożdżówki podrosły. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
SylaUla
zbysiowa
renatka1