SUPERPRZEPIS

Miętowe drożdżówki z truskawkami

  • 3
  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Miętowe drożdżówki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Dodatek świeżej mięty do ciasta drożdżowego i do serowego nadzienia nadał świeżego smaku drożdżówkom.

Składniki:

Miętowe drożdżówki z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 500 g mąki (i trochę jeszcze do podsypywania)
  • garść liści świeżej mięty
  • nadzienie:
  • 250 g twarogu chudego
  • ok 3 łyżki cukru - do smaku
  • kilka listków świeżej mięty
  • około 300 g truskawek pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania:

Miętowe drożdżówki z truskawkami

Etap 1

Miętowe drożdżówki z truskawkami
Ciasto po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Drożdże rozkruszamy i mieszamy z 2 łyżkami cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na ok.10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wrzucamy resztę składników i dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto. pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Miętę należy drobno pokroić przed dodaniem do wyrabiania.

Etap 2

Miętowe drożdżówki z truskawkami
Przygotowujemy nadzienie z sera, cukru i mięty.

Ser twarogowy ucieramy z cukrem i dodajemy posiekaną miętę.

Etap 3

Miętowe drożdżówki z truskawkami
Po godzinie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić objętość.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 4

Miętowe drożdżówki z truskawkami
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy ser i układamy truskawki.

Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta, smarujemy serkiem i rozkładamy truskawki.

Etap 5

Miętowe drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Zwijamy w rulon i tniemy na 16 części. Układamy obok siebie na brytfannie. Odczekujemy 30 minut, aby drożdżówki podrosły. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.