Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Książka Kucharska: 15 przepisów na ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami

Ciasto:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami i borówkami
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

3. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, na wierzchu układamy przygotowane owoce i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone, upieczone studzimy.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

5. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.