Sposób przygotowania:
Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście1.

Przygotowałam mąkę orkiszową typ 2000, którą wsypałam do miski oraz cukier kryształ.
2.

Chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i dodałam do miski oraz dosypałam proszek do pieczenia.
3.

Przygotowałam jajka wiejskie. Żółtka oddzieliłam od białek i dodałam do składników na kruche ciasto.
4.

Wszystkie składniki wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Następnie ciasto zawinęłam w folię silikonową i schłodziłam w lodówce.
5.

Przygotowałam blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na wyłożony papier położyłam schłodzone ciasto. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 20 minut w celu podpieczenia spodu.
6.

Gdy spód się zrumienił i upiekł, wystudziłam go.
7.

Ostudzony spód posypałam bułką tartą. Umyłam śliwki i wypestkowałam je. Podzieliłam na połówki i poukładałam na cieście skórką na dół.
8.

Teraz ubiłam mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dodałam budyń w proszku i jeszcze chwilę zmiksowałam.
9.

Do ubitej piany na sztywno dosypałam cukier i jeszcze chwilkę zmiksowałam.
10.

Ubitą pianę na sztywno wyłożyłam na wypestkowane połówki śliwek.
11.

Umyłam borówki amerykańskie, osuszyłam je ręcznikiem papierowym, a później wyłożyłam na pianę.
12.

Przygotowałam miskę, do której włożyłam wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrobiłam wszystko palcami.
13.

Kruszonkę poskubałam w palcach i wyłożyłam na borówki.
14.

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C i włożyłam ciasto do upieczenia na czas około 45 minut.
15.

Smacznego !