Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do owoców nie dodawałam żadnego cukru, mają one kwaskowaty smak. Natomiast piana jest raczej słodka. Wszystkie smaki razem świetnie się ze sobą komponują.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 sztuki żółtek
  • bułka tarta do posypania ciasta kruchego

Owoce:

Piana:

  • 4 sztuki białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 łyżeczka cukru

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

1.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście
Wsypanie do miski mąki orkiszowej oraz cukru

Przygotowałam mąkę orkiszową typ 2000, którą wsypałam do miski oraz cukier kryształ.

2.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście
Dodanie do miski chłodnego masła oraz dosypanie proszku do pieczenia

Chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i dodałam do miski oraz dosypałam proszek do pieczenia.

3.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście
Oddzielenie żółtek od białek i dodanie do pozostałych składników

Przygotowałam jajka wiejskie. Żółtka oddzieliłam od białek i dodałam do składników na kruche ciasto.

4.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście
Wyrobienie ciasta na jednolitą masę i schłodzenie go w lodówce

Wszystkie składniki wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Następnie ciasto zawinęłam w folię silikonową i schłodziłam w lodówce.

5.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście
Wyłożenie ciasta na blaszkę i podpieczenie w piekarnku

Przygotowałam blaszkę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na wyłożony papier położyłam schłodzone ciasto. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 20 minut w celu podpieczenia spodu.

6.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Gdy spód się zrumienił i upiekł, wystudziłam go.

7.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Ostudzony spód posypałam bułką tartą. Umyłam śliwki i wypestkowałam je. Podzieliłam na połówki i poukładałam na cieście skórką na dół.

8.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Teraz ubiłam mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dodałam budyń w proszku i jeszcze chwilę zmiksowałam.

9.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Do ubitej piany na sztywno dosypałam cukier i jeszcze chwilkę zmiksowałam.

10.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Ubitą pianę na sztywno wyłożyłam na wypestkowane połówki śliwek.

11.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Umyłam borówki amerykańskie, osuszyłam je ręcznikiem papierowym, a później wyłożyłam na pianę.

12.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Przygotowałam miskę, do której włożyłam wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrobiłam wszystko palcami.

13.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Kruszonkę poskubałam w palcach i wyłożyłam na borówki.

14.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C i włożyłam ciasto do upieczenia na czas około 45 minut.

15.

Borówki i śliwki w duecie na orkiszowym cieście

Smacznego !