Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto Aniołek wg. Babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ,,Aniołek'' to bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis.

Ciasto Aniołek  wg. Babeczki

Składniki:

Ciasto Aniołek wg. Babeczki

Biszopt x 3:

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto Aniołek wg. Babeczki
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. 

2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy. 

3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil. 4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. 5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.  

Tagi:

ciasto