Sposób przygotowania:
Ciasto Aniołek wg. Babeczki
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil. 4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. 5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.
3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil. 4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. 5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego. Rady: Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Super :)