edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lody arbuzowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo delikatne lody arbuzowe, doskonale smakują z sosem o wyraźnym smaku, na przykład truskawkowym :)

Lody arbuzowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody arbuzowe

 

  • SKŁADNIKI DO MASZYNKI O POJEMNOŚCI DO 1 LITRA:
  • 25 dag miąższu arbuza – waga bez skóry i pestek
  • 3 łyżki cukru pudru – ilość uzależniona od słodkości arbuza
  • 10 dag śmietanki kremówki 30%
  • 17 dag gęstego jogurtu bałkańskiego
  • Do podania:
  • miseczki waflowe
  • sos truskawkowy
  • kolorowa posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Lody arbuzowe
Misę maszyny do lodów mroziłam sobie kilka dni, bo o niej zapomniałam, ale wystarczy tylko doba. Wszystkie składniki (oprócz cukru) bardzo dobrze schłodziłam w lodówce. Arbuza obrałam ze skóry, dokładnie wydłubałam pestki, pokroiłam w mniejsze kawałki, odważyłam 25 dag i zmiksowałam z cukrem na jednolitą masę. Masę połączyłam z jogurtem bałkańskim. Kremówkę ubiłam na sztywno, wlałam do niej masę arbuzowo-jogurtową i dokładnie wymieszałam. Całość przelałam do włączonej maszynki, kręciłam troszkę ponad 30 minut. Lody przełożyłam do plastikowego pojemniczka i włożyłam na jeszcze troszkę do zamrażarki, żeby jeszcze bardziej zgęstniały. Podałam w waflowych miseczkach z kupnym (niestety) sosem truskawkowym i kolorową posypką cukrową. *** przepis na lody znalazłam tutaj http://voyagedegustacje.blogspot.com/2013/08/lody-arbuzowe.html
Lody arbuzowe
Zmiksowanego z cukrem arbuza połączyłam z jogurtem.
Lody arbuzowe
Do ubitej na sztywno kremówki dodałam masę arbuzowo jogurtową.
Lody arbuzowe
Ukręcone lody przełożyłam do plastikowego pojemniczka.