Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, pożywne muffinki z dużymi kawałkami brzoskwiń i nasionami chia. Przygotowane na bazie jogurtu greckiego.

Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami

 

  • mąka pszenna 300 gram
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • jogurt grecki 250 gram
  • olej rzepakowy 80 ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • brzoskwinie 2 duże szt
  • nasiona chia 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami
Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszę do pieczenia oraz sodę.

Do drugiej miski wrzucamy jogurt grecki, jajko oraz olej. Mieszamy trzepaczką.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko. Dodajemy brzoskwinie oraz nasiona chia i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto łyżką. Pieczemy muffinki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut z termoobiegiem.
Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami
W dużej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszę do pieczenia oraz sodę.
Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami
Do drugiej miski wrzucamy jogurt grecki, jajko oraz olej. Mieszamy trzepaczką.
Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami
Dodajemy brzoskwinie oraz nasiona chia i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Jogurtowe muffinki z chia i brzoskwiniami
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto łyżką.