Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Muffiny z brzoskwiniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń. Polecam.

Muffiny z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z brzoskwiniami

8 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny z brzoskwiniami

Brzoskwinie:

Muffiny z brzoskwiniami
Brzoskwinie warto odsączyć z nadmiaru soku.

Brzoskwinie należy obrać, a następnie pokroić w niewielką kostkę.

Ciasto:

Muffiny z brzoskwiniami
Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję.

W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre - jajko, mleko oraz olej.

Suche składniki połączyć z mokrymi, a na końcu wymieszać z kawałkami brzoskwiń.

Przed pieczeniem:

Muffiny z brzoskwiniami
Papilotek nie należy wypełniać do końca.

Blaszkę do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie papilotki wypełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny z brzoskwiniami
Muffiny udekorować wedle uznania.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180-190 stopniach.

Ostudzone ciastka opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować wedle uznania.