izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Jogurtowe placki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste i rozpływające się w ustach. Dodatkowo są niezwykle zdrowe i lekkie, a do ich przygotowania wykorzystane zostały soczyste wiosenne truskawki.

Jogurtowe placki z truskawkami

Składniki:

Jogurtowe placki z truskawkami

 

  • Jogurt naturalny 400 gram
  • Cukier puder 4 łyżki płaskie
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Truskawki

Sposób przygotowania:

Jogurtowe placki z truskawkami

ETAP 1:

Do miski wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Wsypujemy do tego cukier puder i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy. W drugiej miski mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zawartość drugiej miski dodajemy stopniowo do miski z płynnymi składnikami, cały czas miksując, aby powstała jednolita masa.

ETAP 2:

Umyte truskawki obieramy z szypułek i kroimy je w plastry.

ETAP 3:

Na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię kładziemy po łyżce ciasta. Na każdym placku układamy po kilka plasterków truskawek. Smażymy placki z każdej strony do momentu, aż się zarumienią.

Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.