jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Placek z truskawkami w bitej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

placek z truskawkami w bitej śmietanie, rewelacyjne ciasto polecane w sezonie truskawkowym

Placek z truskawkami w bitej śmietanie

Składniki:

Placek z truskawkami w bitej śmietanie

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2,5 dag rumu
  • 12 dag cukru pudru
  • NADZIENIE:
  • 50 dag świeżych truskawek
  • 50 g wytrawnej wiśniówki
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 białka
  • 1 szklanka bitej śmietanki kremowej

Sposób przygotowania:

Placek z truskawkami w bitej śmietanie
Przesianą mąkę wsypac na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, wymieszać z cukrem.

Dodać rozmącone żółtko zmieszane z 1 łyżką zimnej wody i szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę.

Ciasto owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby ciasto wypoczęło.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę o karbowanych ściankach.

Ciasto na dnie nakłuć gęsto widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się.

Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Po 15 minutach zmniejszyć trochę ogień.

Truskawki opłukać, odsączyć na durszlaku, usunąć szypułki.

Włożyć do naczynia, posypać cukrem, skropić wiśniówką, wstawić na 30 minut do lodówki.

Ubić śmietankę, delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.

Owoce razem z sokiem połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przestudzony placek.

Podawać natychmiast po zrobieniu.