Gabciak

Gabciak

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zakręcone drożdżówki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie ciasto drożdżowe w połączeniu z domową masą makową którą w połączeniu daje naprawdę wyśmienitą drożdżówkę która idealnie pasuje do popołudniowej kawy .

Zakręcone drożdżówki z makiem

Składniki:

Zakręcone drożdżówki z makiem

CIASTO DROŻDŻOWE

NADZIENIE MAKOWA

  • 850 g masy makowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść rodzynek
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżówki z makiem

Masa makowa :

Białka jaj z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie. Na sam koniec do masy dodajemy bułkę tartą. Mieszamy do połączenia się składników .

ETAP 2:

Zakręcone drożdżówki z makiem

Drożdże pokruszyć w misce, dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczkę mąki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka i mieszam do rozpuszczenia). Żółtka dokładnie mieszam z cukrem.

Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem i mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

ETAP 3:

Zakręcone drożdżówki z makiem

Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej, którą rozprowadzamy po całości .

ETAP 4:

Zakręcone drożdżówki z makiem

Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki .

ETAP 5:

Zakręcone drożdżówki z makiem

Przekręcamy w połowie .

ETAP 6:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak, by się nie stykały podczas pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia 20 minut. Po tym czasie pieczemy.

Piec w temperaturze 180 ° C przez około 25 - 30 minut.

Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .