Sposób przygotowania:
Zakręcone drożdżówki z makiemMasa makowa :
Białka jaj z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie. Na sam koniec do masy dodajemy bułkę tartą. Mieszamy do połączenia się składników .
ETAP 2:
Drożdże pokruszyć w misce, dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczkę mąki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka i mieszam do rozpuszczenia). Żółtka dokładnie mieszam z cukrem.
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem i mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej, którą rozprowadzamy po całości .
ETAP 4:
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki .
ETAP 5:
Przekręcamy w połowie .
ETAP 6:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak, by się nie stykały podczas pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia 20 minut. Po tym czasie pieczemy.
Piec w temperaturze 180 ° C przez około 25 - 30 minut.
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .