Sposób przygotowania:
Jogurtowiec z owocami i galaretką
Spód: Ciastka zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód wyłożonej papierem formy, wyrównać i schłodzić.
Masa: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i pogrzać. Do gorącej wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie, przestudzić. do przestudzonej śmietany wrzucić jogurty greckie i wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. wstawić do lodówki.
Wierzch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Wsypać zamrożone owoce (użyłam mieszanki: maliny, porzeczki, borówki, jeżyny).
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na masę jogurtową, wstawić do lodówki.
Masa: Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i pogrzać. Do gorącej wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie, przestudzić. do przestudzonej śmietany wrzucić jogurty greckie i wymieszać.
Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. wstawić do lodówki.
Wierzch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Wsypać zamrożone owoce (użyłam mieszanki: maliny, porzeczki, borówki, jeżyny).
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na masę jogurtową, wstawić do lodówki.
Magdalena88
SylaUla
Alex_M
masa jogurtowo-śmietanowa nie jest mocno słodka, a słodką galaretkę przełamują kwaśne owoce ;)