misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Jogurtowo-kokosowe serduszka gofrowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne gofry kokosowe z jogurtem...

Jogurtowo-kokosowe serduszka gofrowe

Składniki:

Jogurtowo-kokosowe serduszka gofrowe

 

  • CIASTO:
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 100ml wody
  • 13 dag maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • DO DEKORACJI:
  • Pisak cukrowy

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-kokosowe serduszka gofrowe
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka i jogurt, starannie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Dolać wody, starannie wymieszać, aż ciasto nabierze konsystencji śmietany. W razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody.
Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Gdyby ciasto być zbyt rzadkie, należy zagęścić je odrobiną mąki lub łyżeczką wiórków.
Gofrownice serduszkową (6serduszek) nagrzać, natłuścić. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta, piec, aż wafle będą złotobrązowe. Gotowe przekładać na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia.
Zimne gofry podzielić na pojedyncze serduszka, ozdobić pisakiem.