mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kaczka nadziewana jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kaczkę z jabłkami polecam jest bardzo dobra :-)

Kaczka nadziewana jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kaczka nadziewana jabłkami

 

  • 2,7 kg kaczka świeża

 

 

  • 3 cebule

 

  • 1 łyżka majeranku

 

  • 1 łyżka płaska soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami. Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę. Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka jabłka obrane pokrojone cebulka obrana
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka nadziana jabłkami i cebulką pokrojoną
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka spięta szpilkami przed włożeniem do brytfanny