aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pieczona kaczka z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna, aromatyczna i pachnąca kaczka faszerowana jabłkami z miodem, polecam wszystkim ten przepis...

Pieczona kaczka z jabłkami

Składniki:

Pieczona kaczka z jabłkami

 

  • 1 świeża kaczka (u mnie ok. 1,5 kg) - bez wnętrzności,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól, tymianek, słodka papryka, majeranek, kolendra.

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka z jabłkami
Z kaczki wycinamy gruczoł kuprowy. Następnie dokładnie ją myjemy pod zimną wodą. Nacieramy ją solą ok. 1 łyżeczki. Następnie przygotowujemy marynatę, mieszamy oliwę z tymiankiem, słodką papryką, majerankiem i kolendrą. Smarujemy kaczkę. Najlepiej jak ją odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Po godzinie odlewamy tłuszcz, który wypłynął z kaczki i zdejmujemy pokrywkę. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.