MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie

Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce
Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę. Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki - wszystko gotujemy ok 3 minuty. Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę! Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty. Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni. Jabłka: każde jabłko kroimy na 8 części. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron. Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy. Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty. Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy. Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.
Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce
Jabłka kroimy na 8 części i smażymy na odrobinie oliwy
Kaczka z jabłkami, na winie i żubrówce
Jabłka przyprawiamy ziołami żurawiną i miodem