Kakadu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jednogarnkowa potrawa o śmiesznej nazwie przypominająca nieco leczo.

Kakadu

Składniki:

Kakadu

 

  • 0,5 kg.mięsa mielonego wieprzowego
  • 1jajko
  • bułka tarta-tyle ile zabierze mięso,żeby formować klopsiki
  • 1puszka kukurydzy konserwowej
  • 1puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 większe cebule
  • 2 papryki czerwone świeże
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4łyżki keczupu łagodnego
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kakadu
Do mięsa mielonego dać jajko i bułkę tartą a także pieprz i sól do smaku.Formować malutkie klopsiki.Usmażyć je na rumiano i odłożyć na bok.Kukurydzę,pokrojoną w piórka cebulę,pokrojoną w drobną kostkę paprykę dodać do tłuszczu po smażeniu klopsików przykryć pokrywą i dusić do miękkości.Do miękkich warzyw dodać keczup, koncentrat ,fasolkę i klopsiki.Doprawić do smaku i zagotować.Można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub jeść jako samodzielne danie.

Tagi:

mięso tarta