Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kakaowe babeczki z herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie babeczki z dodatkiem kakao i herbatników

Kakaowe babeczki z herbatnikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kakaowe babeczki z herbatnikami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka lub maślanki
  • 3 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ok 20 herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • Polewa:
  • czekolada mleczna
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki z herbatnikami
Składniki dzielimy na suche i mokre - czyli potrzebne nam są dwie miski. W jednej miksuję jajka, cukier, mleko i olej na gładką masę. W drugiej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier waniliowy. Herbatniki lub dowolne inne ciasteczka masakruję tłuczkiem lub rozdrabniam nożem. Mieszam suche składniki z mokrymi oraz dosypuję pokruszone ciasteczka. Przelewam ciasto do papierowych foremek do wypieku muffinów - na około 3/4 wysokości. Piekę około 25 minut w temp 180C - aż nam pięknie wyrosną. Można sprawdzić czy są gotowe nakłuwając wykałaczką. Po upieczeniu studzę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę mleczną i oblewam nią muffiny. Na wierzch każdej kładę kawałek herbatnika. Smacznego!
Kakaowe babeczki z herbatnikami
ze składników robię masę mieszają suche i mokre sładniki
Kakaowe babeczki z herbatnikami
ciasto przelewam do papierowych papilotek