WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Kakaowe ciasteczka z opiekacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kakaowe kruche ciasteczka z dodatkiem przyprawy piernikowej, które piecze się w opiekaczu elektrycznym tak jak np. orzeszki.

Kakaowe ciasteczka z opiekacza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe ciasteczka z opiekacza

 

  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 100g masła
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasteczka z opiekacza

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko oraz resztę składników sypkich czyli cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, sól i kakao. W miarę szybko zagnieść z tego kruche ciasto. Gdyby się słabo kleiło dodać więcej masła lub odrobinę śmietany. Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki.

Zagniecione ciasto uformować w kulę i schłodzić ok. 2 godziny w lodówce. Następnie oddzielać porcje ciasta i wkładać je do rozgrzanego opiekacza. Opiekacz zamknąć i piec ciastka kilka minut.

Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć i obkroić nożem zgodnie z linią wzoru. Wystudzić.

Można udekorować czekoladą.

Kakaowe ciasteczka z opiekacza
Ciasteczka kakaowe bezpośrednio po wyjęciu z opiekacza
Kakaowe ciasteczka z opiekacza
Ciasto po upieczeniu i otwarciu opiekacza
Kakaowe ciasteczka z opiekacza
Porcje ciasta kakaowego poukładane w foremkach opiekacza
Kakaowe ciasteczka z opiekacza
Zagniecione i schłodzone ciasto kakaowe na ciasteczka