Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasteczka w formie maseczek karnawałowych
Miksujemy twarde masło pokrojone w kostkę z mąką. Dodajemy kakao w proszku, cukier puder, żółtka oraz nasiona z laski wanilii. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i kolorową posypką.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i kolorową posypką.
Justi2401