Sposób przygotowania:
Ciasto z grysikową masą
Masło rozetrzeć z cukrem dodać mąkę, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto, a następnie schłodzić w lodówce.
W drugiej misce rozcieramy masło z cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, składniki rozcieramy palcami do momentu powstania kruszonki.
300 ml mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier, do gotującego się mleka dodać sypka kaszkę i po wymieszaniu wlać mleko z budyniem, mieszając zagotować i wystudzić. Zimny budyń z kaszą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz z wiórkami kokosowym, całość mieszamy robotem na najmniejszych obrotach.
Tortownicę około 25 cm średnicy smarujemy na dnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie dno wyklejamy schłodzonym ciastem, ciasto smarujemy delikatnie białkiem i gęsto układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń, przykrywamy całość masą grysikową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu zrumienienia.
W drugiej misce rozcieramy masło z cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, składniki rozcieramy palcami do momentu powstania kruszonki.
300 ml mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier, do gotującego się mleka dodać sypka kaszkę i po wymieszaniu wlać mleko z budyniem, mieszając zagotować i wystudzić. Zimny budyń z kaszą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz z wiórkami kokosowym, całość mieszamy robotem na najmniejszych obrotach.
Tortownicę około 25 cm średnicy smarujemy na dnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie dno wyklejamy schłodzonym ciastem, ciasto smarujemy delikatnie białkiem i gęsto układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń, przykrywamy całość masą grysikową i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu zrumienienia.
SylaUla