iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z grysikową masą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste w przygotowaniu ciasto z kilku składników. Masa jest zwarta, a jednocześnie mięciutka, chrupie tylko przyjemnie na nim kruszonka.

Ciasto z grysikową masą

Składniki:

Ciasto z grysikową masą

ciasto:

masa grysikowa:

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 170 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jajko

kruszonka:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z grysikową masą
Masło rozetrzeć z cukrem dodać mąkę, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto, a następnie schłodzić w lodówce.

W drugiej misce rozcieramy masło z cukrem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, składniki rozcieramy palcami do momentu powstania kruszonki.

300 ml mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier, do gotującego się mleka dodać sypka kaszkę i po wymieszaniu wlać mleko z budyniem, mieszając zagotować i wystudzić. Zimny budyń z kaszą wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz z wiórkami kokosowym, całość mieszamy robotem na najmniejszych obrotach.

Tortownicę około 25 cm średnicy smarujemy na dnie tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie dno wyklejamy schłodzonym ciastem, ciasto smarujemy delikatnie białkiem i gęsto układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń, przykrywamy całość masą grysikową i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temp. 180 st około 50 minut do momentu zrumienienia.

Tagi:

ciasto deser