Sposób przygotowania:
Marcinek podlaskiCiasto

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka, cukier, śmietanę, sodę i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dziesięć porcji i rozwałkowujemy każdą na cienki placek.
Pieczenie

Na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pieczemy placki,każdy oddzielnie. Piekarnik nastawiamy na 180*C i każdy placek pieczemy aż będzie rumiany ok.15 min.
Krem

Śmietanę 30% mocno schłodzoną ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy śnieżki nadal miksujemy, dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie ucieramy, z cytryny wyciskamy sok i łączymy go z kremem.
Składanie

Krem rozsmarowujemy na każdym placku dociskając by się skleiły. Na każdy placek ok. 3 łyżek kremu i cienko rozsmarowujemy, całe ciasto tez obsmarowujemy by brzegi zmiękły, obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki przejdą kremem i będą miękkie.