kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Marcinek podlaski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto z terenów podlasia o charakterystycznym lekko kwaskawym smaku. Wymaga trochę pracy ale efekt jest tego warty.

Marcinek podlaski

Składniki:

Marcinek podlaski

Ciasto

Krem

Sposób przygotowania:

Marcinek podlaski

Ciasto

Marcinek podlaski
Zagniecione na gładko ciasto rozwałkowujemy

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka, cukier, śmietanę, sodę i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dziesięć porcji i rozwałkowujemy każdą na cienki placek.

Pieczenie

Marcinek podlaski
Upieczone placki układamy by wystygły najlepiej na bawełnianej ścierce

Na wyłożonych papierem do pieczenia blachach pieczemy placki,każdy oddzielnie. Piekarnik nastawiamy na 180*C i każdy placek pieczemy aż będzie rumiany ok.15 min.

Krem

Marcinek podlaski
Śmietanę ucieramy ze śnieżką i pozostałymi składnikami

Śmietanę 30% mocno schłodzoną ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy śnieżki nadal miksujemy, dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie ucieramy, z cytryny wyciskamy sok i łączymy go z kremem.

Składanie

Marcinek podlaski
Na każdy placek dajemy 3 łyżki kremu i rozsmarowujemy cienko

Krem rozsmarowujemy na każdym placku dociskając by się skleiły. Na każdy placek ok. 3 łyżek kremu i cienko rozsmarowujemy, całe ciasto tez obsmarowujemy by brzegi zmiękły, obsypujemy pokruszonymi herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki przejdą kremem i będą miękkie.


Tagi:

ciasto deser