Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik z malinami na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny jogurtowy torcik z malinami. Lekko kwaśny i taki w sam raz na upalne dni. Zróbcie koniecznie jeśli macie maliny.

Torcik z malinami na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z malinami na zimno

Biszkopt:

Masa jogurtowa:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 szklanka świeżych malin

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o malinowym smaku
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Torcik z malinami na zimno
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy je do jogurtu naturalnego i miksujemy mikserem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

3. Przekładanie: Jeden krążek biszkoptowy przekładamy do zamkniętej tortownicy ( najlepiej wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia ). Wylewamy większą część masy jogurtowej, przykładamy drugim krążkiem i wykładamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Galaretka: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na wierzchu torciku. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na maliny. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ja wstawiłam na całą noc.

5. Podanie: Dobrze schłodzony torcik wyjmujemy z tortownicy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę. 



Moje rady:

Torcik udało mi się pokroić na 12 porcji.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 23 cm.
Torcik z malinami na zimno
Tak wygląda cały torcik. Dobrze stężony kroimy.