Sposób przygotowania:
Kalafior marynowany
Składniki zalewy zagotować. Zalewę wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć. Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty.
Osączyć na sicie i wystudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. Zalać wystudzoną zalewą.
Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wychodzą 3 słoiki i pojemności ok 900 ml.
Osączyć na sicie i wystudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. Zalać wystudzoną zalewą.
Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.
Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wychodzą 3 słoiki i pojemności ok 900 ml.