Sposób przygotowania:
Kalafior pieczony na pikantnie
Kalafior rozebrać na różyczki ( głąb zostawić do zupy - można zamrozić ). Umyć dokładnie i podzielić różyczki na równe kawałki ( jak trzeba to większe przeciąć - mają być mniej więcej wielkości brukselki). Przygotować dresing do polania kalafiora mieszając olej z przyprawami. Ułożyć kawałki kalafiora we frytownicy ActiFry i skropić równomiernie dresingiem. Piec 20 minut aż kalafior się zrumieni. Skropić wodą i piec jeszcze 5 minut ( kalafior lekko zmięknie od parującej wody). Podawać na ciepło jako przystawkę lub z ziemniakami i np. jajkiem sadzonym jako danie jarskie , albo jako jarzynkę do II Dania. * Oczywiście można piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180* C - ( gdy sie lekko zrumieni przykryć folia aluminiową by nie spiekł się za bardzo).