Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalafior pieczony na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej.

Kalafior pieczony na pikantnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior pieczony na pikantnie

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafior pieczony na pikantnie
Kalafior rozebrać na różyczki ( głąb zostawić do zupy - można zamrozić ). Umyć dokładnie i podzielić różyczki na równe kawałki ( jak trzeba to większe przeciąć - mają być mniej więcej wielkości brukselki). Przygotować dresing do polania kalafiora mieszając olej z przyprawami. Ułożyć kawałki kalafiora we frytownicy ActiFry i skropić równomiernie dresingiem. Piec 20 minut aż kalafior się zrumieni. Skropić wodą i piec jeszcze 5 minut ( kalafior lekko zmięknie od parującej wody). Podawać na ciepło jako przystawkę lub z ziemniakami i np. jajkiem sadzonym jako danie jarskie , albo jako jarzynkę do II Dania. * Oczywiście można piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180* C - ( gdy sie lekko zrumieni przykryć folia aluminiową by nie spiekł się za bardzo).
Kalafior pieczony na pikantnie
Kalafior podzielić na różyczki -umyć- pokroić drobno głąb
Kalafior pieczony na pikantnie
Przygotować dresing do polania kalafiora przed polaniem
Kalafior pieczony na pikantnie
Podzielonego na różyczki kalafiora ułożyć we frytownicy i polać dresingiem
Kalafior pieczony na pikantnie
Kalafiona polanego dresingiem piec ok. 20 minut -potem skropić wodą i piec jeszcze 5 minut. Podawac na ciepło.