Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kalafior w cieście z piwem Elfi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybki dodatek do obiadu - kalafior w cieście

Kalafior w cieście z piwem Elfi

Składniki:

Kalafior w cieście z piwem Elfi

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście z piwem Elfi
Kalafiora opłukuję pod wodą i dzielę na różyczki różnej wielkości - ale nie za małe. W misce mieszam piwo, mąkę, jajko sól i pieprz. Można na przykład dorzucić świeżego koperku (ja niestety nie miałam) Każdą różyczkę kalafiora oddzielnie starannie obtaczam w cieście. Pozwalam aby nadmiar spłynął. Ja swoje kalafiorki robiłam we frytownicy, ale można też zwyczajnie na patelni na głębokim oleju. W maszynie podsmażałam je około 5-6 minut. Lubię jak są lekko twardawe i chrupiące. Jeśli ktoś lubi bardzo miękkie to można przed całym procesem kalafiora lekko podgotować lub po prostu dłużej smażyć.