agnieszka7

agnieszka7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Kalafior w cieście winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fajny i smaczny pomysł na kalafior.

Kalafior w cieście winnym

Składniki:

Kalafior w cieście winnym

 

Sposób przygotowania:

Kalafior w cieście winnym
Kalafior podziel na równe różyczki, włóż do wrzącej wody, posól i gotuj przez około 7-8 minut, aż będzie miękki ale jędrny. Odcedź i ostudź. Do miseczki wsyp mąkę, dodaj jajko, wino, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na gładkie ciasto. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście i kilkakrotnie obracaj, by były równomiernie pokryte ciastem. W garnku rozgrzej dużą ilość oleju. Gdy będzie gorący, wkładaj po kilka różyczek i smaż, aż się zrumienią. Usmażone kalafiory wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kalafiory podawaj gorące.