peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kalafior w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W sam raz jako szybki dodatek do zimowego obiadu

Kalafior w słoikach

Składniki:

Kalafior w słoikach

 

 

  • Na zalewę:
  • 4 szklanki wody
  • 40 g soli
  • 20-30 g cukru
  • ok 20 g kwasku cytrynowego (do smaku)

Sposób przygotowania:

Kalafior w słoikach
Na początku przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe części i układamy ścisło w słoikach. W celu przygotowania zalewy zagotowujemy 4 szklanki wody wymieszaną z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zalewę wlewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez około 30 minut.

Tagi:

kalafior