dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kalafior w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kalafior ugotowany na parze w pysznym sosie na bazie jogurtu z pomidorami i ziołami oraz niewielka ilościa oleju lnianego

Kalafior w sosie koperkowym

Składniki:

Kalafior w sosie koperkowym

 

  • 1 kalafior
  • łyzka majonezu
  • łyzka passaty pomidorowej
  • łyżeczka oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki jogurtu
  • szczypta indyjskiego curry
  • 2 łyzki posiekanego kopru
  • łyzka posiekanego szczypioru
  • 2 szcz oregano
  • sól himalajska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie koperkowym
Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, obgotowujemy na parze 10 minut. Studzimy lekko i siekamy drobno. Warzywo mieszamy z olejem lnianym tłoczonym na zimno, posiekanym koprem ogrodowym, szczypiorem, oregano, curry, majonezem, pomidorami i jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku sola najzdrowiej himalajską i pieprzem.

Tagi:

kalafior