Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kalafior w sosie serowo - koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

I nawet Twoje dziecko polubi gotowane warzywa! :) :) Taki sos pysznie komponuje się ze smakiem kalafiora :)

Kalafior w sosie serowo - koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafior w sosie serowo - koperkowym

 

  • 1 duży kalafior
  • 100 gram serek topiony śmietankowy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyzki siekanego koperku
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior w sosie serowo - koperkowym
Dużą cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a obrane ząbki czosnku drobno siekamy, całość przesmażamy na patelni na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy cebula ładnie się zarumieni wlewamy mleko i dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony o smaku śmietankowym. Ciągle mieszając smażymy całość tak długo aż serek się całkiem rozpuści i sos zagęsci, doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek. Międzyczasie kalafior dzielimy na różyczki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Kalafior polewamy gorącym sosem i zajadamy :)
Kalafior w sosie serowo - koperkowym
Etap 1 na patelni przesmażamy cebule z czosnkiem
Kalafior w sosie serowo - koperkowym
Etap 2 następnie dodajemy ser topiony i mleko
Kalafior w sosie serowo - koperkowym
Etap 3 na koniec dodajemy posiekany koperek

Tagi:

kalafior