ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kalafior z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Różyczki kalafiora marynowane w przyprawie pikantnej pieczone w piekarniku są smaczną przekąską np tostami.

Kalafior z piekarnika Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior z piekarnika

 

  • kalafior 1 sztuka większy,
  • przyprawa pikantna do kurczaka 1 łyżka,
  • czosnek suszony 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Kalafior z piekarnika
Kalafior podzielić na różyczki, wsypać do większej miski i moczyć w zimnej wodzie z 20 minut, odlać wodę i jeszcze raz zalać i wypłukać, wylać na durszlak.

Do miski (moja nadaje się do pieczenia w piekarniku) wsypać przyprawę do kurczaka pikantną, czosnek suszony, pieprz ziołowy, kucharka, wlać olej, przyprawę w płynie i dobrze wymieszać.

Różyczki kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać i zostawić na parę godzin.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, miskę z kalafiorem szczelnie przykryć srebrną folią (inne naczynie jeśli ma to pokrywką) i piec pod przykryciem 40 minut.

Następnie folię usunąć i bez przykrycia na termoobiegu piec w 150 C z 8 minut.
Kalafior z piekarnika
Przyprawy dodajemy do marynaty jakie lubimy.