BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam kalafior zapiekany w mięsie mielonym. Tak przygotowany kalafior jest bardzo smacznym daniem. Połączenie delikatnego warzywa z mięsem daje niesamowity smak. Można zajadać na ciepło , jak i na zimno.

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

Składniki:

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

 

  • kalafior średniej wielkości,
  • mięso mielone około 700 g,
  • jajko 1 szt,
  • koncentrat pomidorowy 1 dużo łyżka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka chilli 1/2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • suszone oregano 1/2 łyżeczki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • oliwa do wysmarowania naczynia,

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku
Kalafior obrać z liści, oczyścić, opłukać włożyć do lekko osolonej wody i gotować około 6 - 7 minut.

Po ugotowaniu odsączyć dokładnie na sicie i wystudzić, następnie porozdzielać na różyczki.

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy, oregano i mąkę.

Dokładnie wyrobić masę.

Zwilżonymi wodą rękoma obkładać masą różyczki kalafiora formując kule.

Kule układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 - 45 minut.

Podawać z sosem jogurtowym.