Sposób przygotowania:
Kotleciki kalafiorowo-cukiniowe z piekarnikaETAP 1:
Kalafior ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzić, przestudzić i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
ETAP 2:
Cukinię umyć, osuszyć i pozbawić końcówek. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kalafiora.
ETAP 3:
Opłukanego i osuszonego kalafiora podzielić ( najlepiej w palcach) na drobniutkie różyczki i połączyć z resztą składników.
ETAP 4:
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę. Wymieszać z resztą składników. Wbić jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Dodać otręby pszenne i dokładnie wyrobić masę warzywną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć uformowane w dłoniach placuszki. Piec w 180 st około 30-35 minut.
Z podanych składników wyszło mi 9 sporych placuszków.
Smacznego!
Dinah