SUPERPRZEPIS

Ciasteczka bananowe

  • 8
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka bananowe Więcej zdjęć (13)

Pyszne, aromatyczne ciasteczka bananowe z groszkami czekoladowymi. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne do szkoły lub pracy.

Składniki:

Ciasteczka bananowe

 

  • 350 g mąki orkiszowej tortowej
  • 200 g bananów - waga po obraniu
  • 200 g groszków czekoladowych
  • 170 g miękkiego masła lub margaryny
  • 140 g drobnego cukru trzcinowego
  • 20 g cukru z dodatkiem ziarenek wanilii
  • 2 duże jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka bananowe
Banany rozgniatamy na papkę. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem trzcinowymi i cukrem z dodatkiem wanilii do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku oraz zgniecione banany. Następnie partiami dodajemy przepisane sypkie składniki. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto dajemy na 40 minut do lodówki.

Za pomocą łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut.
Ciasteczka bananowe
Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę cukier trzcinowy oraz cukier z wanilią
Ciasteczka bananowe
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami
Ciasteczka bananowe
Do utartych składników dodajemy po jednym jajku
Ciasteczka bananowe
Gdy składniki się połączą dodajemy zgniecione banany
Ciasteczka bananowe
Dodajemy partiami przesiane sypkie składniki
Ciasteczka bananowe
Miksujemy do połączenia składników
Ciasteczka bananowe
Na końcu dodajemy groszki czekoladowe
Ciasteczka bananowe
Całość dokładnie mieszamy
Ciasteczka bananowe
Porcje ciasta nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Ciasteczka bananowe
Pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut.
Ciasteczka bananowe
Ciasteczka bananowe z czekoladą
Ciasteczka bananowe
Pyszne miękkie i aromatyczne ciasteczka bananowe