zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kalafiorowa z nutką brokułową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na obiad smaczna zupka kalafiorowo-brokułowa zaprawiona słodką śmietanką.

Kalafiorowa z nutką brokułową

Składniki:

Kalafiorowa z nutką brokułową

 

  • 1 średni kalafior
  • 1 brokuł ( część bez różyczek )
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/4 szk posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szk posiekanego koperku
  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g kości karkowych
  • 2,5 l wody
  • 250 ml śmietany 18% słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z nutką brokułową
Kości dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Części brokuła również pokroić w kostkę, z kalafiora oddzielić różyczki a resztę również pokroić w kostkę. Gdy kości są dostatecznie miękkie wyjąc je i po ostudzeniu obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. dodać marchew, pietruszkę, seler i posiekaną natkę pietruszki oraz koper. Dodać sól, pieprz i maggi. Gotować około 10 minut, dodać pokrojone ziemniaki i brokuła i nadal gotować 5 minut. Na koniec wrzucić kalafior. Gdy kalafior będzie miękki wyłączyć gaz. Śmietanę wlać do naczynia, zahartować ją niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.