zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kalafiorowa z papryką i kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

zaciekawiła mnie kalafiorowa z makaronem Edytki, dziś ugotowałam swoją wersję. Pierwszy raz z makaronem i nie ostatni.

Kalafiorowa z papryką i kurkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalafiorowa z papryką i kurkami

 

  • 1/2 kalafiora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 250 g blanszowanych kurek ( mogą być świeże )
  • 1 mała cebula
  • 2 duże marchewki
  • 50 g korzenia selera
  • 3 łyżki posiekanego pora
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do posypania zupy na talerzu
  • 350 g końcówek ze skrzydełek ( mogą być całe skrzydełka )
  • 2,5 l wody
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kucharek w płynie
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • dodatkowo :
  • ugotowany makaron w kształcie ryżu

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z papryką i kurkami
Ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić. Do garnka wlać zimną wodę. Końcówki skrzydełek umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po upływie 15 minut do garnka wrzucić marchew, seler i cebulę i gotować 5 minut. Potem dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekaną zieleninę i kalafiora a także kurki. Wszystko gotować do miękkości. Gotową zupę zabielić zahartowaną odrobiną zupy śmietaną. Przed podaniem do zupy wrzucić ugotowany makaron. Zupę wymieszać, nalać na talerze i posypać natką pietruszki.
Kalafiorowa z papryką i kurkami
ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić
Kalafiorowa z papryką i kurkami
potem gotowac zupę do miękkości warzyw...
Kalafiorowa z papryką i kurkami
gotową zupę zabielić zahartowaną śmietanką