Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalafiorowa z patatami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krem z kalafiora to jedna z naszych ulubionych zup. Często też robię zagęszczaną kalafiorową z ziemniakami.

Kalafiorowa z patatami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa z patatami

 

  • 1/4 średniego kalafiora ( + głąb i młode listki które są między różyczkami)
  • 1 ziemniak
  • 1/2 patata
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • szczypta mielonej na świeżo gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 3,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z patatami
Kalafior podzielić na drobne różyczki . Umyć. Głąb obciąć z wierzchnich zgrubień i następnie pokroić w drobną kostkę. Oderwać małe młode listki które są między różyczkami na wierzchu i zachować je do zupy. Ziemniak , patat i marchewkę obrać i umyć. Ziemniaki ( normalny i patat) pokroić w ,,łódeczki" , a marchew w krążki. Warzywa ułożyć w garnku , zalać wodą , wsypać szczyptę soli i cukru. Gotować 30 minut. Wyłowić łyżka cedzakową połowę kawałków patatów , marchewki , ziemniaka , kilka różyczek kalafiora i listki. Do zupy wlać śmietankę i zmiksować. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową , mielonym grubo kolorowym pieprzem. Włożyć wyjęte wcześniej marchew, różyczki kalafiora, patat, ziemniak. Ugotowane listki układać na zupie w całości lub pokrojone w paseczki. Podawać posypaną drobno usiekaną natką pietruszki.
Kalafiorowa z patatami
Ugotować wywar z warzyw ( 30 minut- do miękkości)
Kalafiorowa z patatami
Wyłowić połowę warzyw z wywaru i odłożyć
Kalafiorowa z patatami
Przygotować przyprawy do doprawienia zupy
Kalafiorowa z patatami
Zmiksować zupę-doprawić i włożyć odłożone wcześniej warzywa

Tagi:

kalafior