Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z patatami
Kalafior podzielić na drobne różyczki . Umyć. Głąb obciąć z wierzchnich zgrubień i następnie pokroić w drobną kostkę. Oderwać małe młode listki które są między różyczkami na wierzchu i zachować je do zupy. Ziemniak , patat i marchewkę obrać i umyć. Ziemniaki ( normalny i patat) pokroić w ,,łódeczki" , a marchew w krążki. Warzywa ułożyć w garnku , zalać wodą , wsypać szczyptę soli i cukru. Gotować 30 minut. Wyłowić łyżka cedzakową połowę kawałków patatów , marchewki , ziemniaka , kilka różyczek kalafiora i listki. Do zupy wlać śmietankę i zmiksować. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową , mielonym grubo kolorowym pieprzem. Włożyć wyjęte wcześniej marchew, różyczki kalafiora, patat, ziemniak. Ugotowane listki układać na zupie w całości lub pokrojone w paseczki. Podawać posypaną drobno usiekaną natką pietruszki.