Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kalafiorowo-serowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczna i zdrowa zupa.Delikatna w smaku dzięki serkowi topionemu.Często ją robię,bo to moja ulubiona zupa.

Kalafiorowo-serowa zupa

Składniki:

Kalafiorowo-serowa zupa

 

  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 1 dowolny serek topiony ( 10 dag )
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 łyżka masła
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 szklanki bulionu
  • posiekany koperek
  • kawałek pora
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiorowo-serowa zupa
Warzywa obieramy,myjemy i kroimy,kalafior dzielimy na różyczki. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Serek topiony rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i razem ze śmietaną dodajemy do zupy.Na koniec dodajemy koperek,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy. 

Tagi:

kalafior