Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kalarepka duszona z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

słodko - chrupiąca jarzynka, wspaniały dodatek do obiadu

Kalarepka duszona z koperkiem

Składniki:

Kalarepka duszona z koperkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka duszona z koperkiem
Kalarepkę umyć, odciąć liście (ale te młode i ładniejsze zachować), cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć dokładnie, posiekać . W rondelku roztopić masło, wrzucić kawałki kalarepki, obtoczyć w maślem, dodać cukier i sól, podlać kilkoma łyżkami wody (ew. na wierzchu ułożyć liście) i dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjąć liście a do kalarepki dodać mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody, dusić jeszcze 2-3 min., na koniec dodać połowę koperku, wymieszać. Podawać posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi kalarepki.

Tagi:

kalarepa