Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalarepki duszone na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Albo -albo .Albo smakowita letnia jarzynka do II Dania , albo samodzielne II Danie na letni posiłek.

Kalarepki duszone na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepki duszone na maśle

 

  • 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe)
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki duszone na maśle
Umyte kalarepki obrać z wierzchniej skórki. Przekroić na pół , a potem kroić w cienkie pół plasterki. Rozpuścić w garnku o grubym dnie masło. Włożyć plasterki kalarepek. Grube gałązki oderwane od kopru i tymianek obwiązać nicią i dodać do kalarepki. Smażyć na małym gazie mieszając delikatnie ok. 10 minut aż plasterki będą lekko zrumienione Podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi.
Kalarepki duszone na maśle
Obrane kalarep-ki pokroić w cienkie plasterki lubh pół plasterki
Kalarepki duszone na maśle
W garnku rozgrzać masło -wrzucić kalarepkę i zioła i smażyc mieszając
Kalarepki duszone na maśle
Kalarepkę smażyc aż zacznie się lekko rumienić
Kalarepki duszone na maśle
Usunąć zioła-dodać koper-podlać kilkoma łyżkami wody i disić przez kilka minut-doprawić