Sposób przygotowania:
Gołąbki Eli w liściach kalarepyprzygotowanie farszu
Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Kaszę ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Do miski ze zmielonym mięsem dodać kaszę, pieczarki, jajka i przyprawy.
przygotowanie farszu cd
Wszystkie składniki farszu do gołąbków wymieszać.
przygotowanie liści
Duże liście kalarepy wrzucić do wrzątku na 5 minut, wyjąć i ostudzić w zimnej wodzie.
przygotowanie gołąbków
Liście odsączyć i nakładać na każdy porcję farszu.
przygotowanie gołąbków cd
Gołąbki ciasno zwinąć. W dużej brytfannie roztopić margarynę, włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron.
przygotowanie gołąbków cd
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki dodać do gołąbków, podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z sosu. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego!