eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem przygotowałam gołąbki w liściach kalarepy. Do gołąbków przygotowałam farsz z mielonego mięsa , kaszy jęczmiennej i pieczarek.

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

Składniki:

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

liście

farsz

pieczarki do sosu

dodatki

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

przygotowanie farszu

Gołąbki Eli w liściach kalarepy
Do miski ze zmielonym mięsem dodać pozostałe składniki farszu.

Łopatkę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Kaszę ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Do miski ze zmielonym mięsem dodać kaszę, pieczarki, jajka i przyprawy.

przygotowanie farszu cd

Gołąbki Eli w liściach kalarepy
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu.

Wszystkie składniki farszu do gołąbków wymieszać.

przygotowanie liści

Gołąbki Eli w liściach kalarepy
Sparzone liście kalarepy ostudzić w zimnej wodzie.

Duże liście kalarepy wrzucić do wrzątku na 5 minut, wyjąć i ostudzić w zimnej wodzie.

przygotowanie gołąbków

Gołąbki Eli w liściach kalarepy
Na odsączone liście nakładać porcje farszu.

Liście odsączyć i nakładać na każdy porcję farszu.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

Gołąbki ciasno zwinąć. W dużej brytfannie roztopić margarynę, włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron.

przygotowanie gołąbków cd

Gołąbki Eli w liściach kalarepy

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Gotowe pieczarki dodać do gołąbków, podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z sosu. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem. Smacznego!