Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalarepki w gęstym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kalarepki robimy dość często - jako jarzynkę lub danie jarskie - faszerowaną mięsem, z dodatkiem sosów. Pyszne!

Kalarepki w gęstym sosie

Składniki:

Kalarepki w gęstym sosie

 

  • 2 duże kalarepki
  • 10 dag mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki ugotowanego na pół miękko ryżu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • przecier pomidorowy 30% ( ok. 7-10 dag )do smaku
  • maggi w płynie do smaku ( lub inna przyprawa do zup )
  • sól do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 3 szklanki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki w gęstym sosie
Młodych kalarepek nie obierać. Ściąć ,, kapelusik ", a resztę wydrążyć łyżeczką ( miąższ pokroić i odłożyć) Wymieszać mięso z ryżem, łyżką oleju i łyżeczką maggi. Doprawić solą i pieprzem. Nadziać kalarepki.

Włożyć do średniej wielkości garnka. Obok wsypać wydrążony miąższ i ścięte ,, kapelusiki". Zalać bulionem. Dusić 30 minut od zagotowania.

Delikatnie przełożyć kalarepki i ,, kapelusiki do innego naczynia i przykryć. Do sosu dodać koncentrat i masło. Podgrzać mieszając. Przelać do malaksera. Zmiksować. Dolać śmietankę i doprawić do smaku. Jeżeli sosu będzie za dużo mrożę go, a potem używam np. do kotlecików mielonych.