Sposób przygotowania:
Kalarepki w gęstym sosie
Młodych kalarepek nie obierać. Ściąć ,, kapelusik ", a resztę wydrążyć łyżeczką ( miąższ pokroić i odłożyć) Wymieszać mięso z ryżem, łyżką oleju i łyżeczką maggi. Doprawić solą i pieprzem. Nadziać kalarepki.
Włożyć do średniej wielkości garnka. Obok wsypać wydrążony miąższ i ścięte ,, kapelusiki". Zalać bulionem. Dusić 30 minut od zagotowania.
Delikatnie przełożyć kalarepki i ,, kapelusiki do innego naczynia i przykryć. Do sosu dodać koncentrat i masło. Podgrzać mieszając. Przelać do malaksera. Zmiksować. Dolać śmietankę i doprawić do smaku. Jeżeli sosu będzie za dużo mrożę go, a potem używam np. do kotlecików mielonych.
Włożyć do średniej wielkości garnka. Obok wsypać wydrążony miąższ i ścięte ,, kapelusiki". Zalać bulionem. Dusić 30 minut od zagotowania.
Delikatnie przełożyć kalarepki i ,, kapelusiki do innego naczynia i przykryć. Do sosu dodać koncentrat i masło. Podgrzać mieszając. Przelać do malaksera. Zmiksować. Dolać śmietankę i doprawić do smaku. Jeżeli sosu będzie za dużo mrożę go, a potem używam np. do kotlecików mielonych.
Nina W.