Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kalarepka faszerowana po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, mięciutka kalarepka napełniona aromatycznym, pomidorowym sosem mięsnym to recepta na udany obiad we włoskim stylu

Kalarepka faszerowana po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepka faszerowana po bolońsku

 

  • 5-6 kalarepek,
  • 1 marchewka,
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczka,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Kalarepka faszerowana po bolońsku
Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso mielone aż do zarumieniania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę i całość zalewamy pomidorami z puszki.

Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.

Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Kalarepka faszerowana po bolońsku
Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki.
Kalarepka faszerowana po bolońsku
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso
Kalarepka faszerowana po bolońsku
Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję
Kalarepka faszerowana po bolońsku
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy