Sposób przygotowania:
Kalarepka faszerowana po bolońsku
Kalarepki obrywamy z liści, odcinamy górę i ostrą małą łyżeczką lub nożem wydrążamy środki. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso mielone aż do zarumieniania. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ketchup, mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę, marchewkę i całość zalewamy pomidorami z puszki.
Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Mięso z warzywami dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut aż i część pomidorowego soku wyparuję. W między czasie danie doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Gotowym gęstym sosem mięsnym napełniamy wydrążone kalarepki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. 5-10 minut przed końcem można posypać je startym żółtym serem. Danie dekorujemy natką. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.