jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kalarepka w panierce.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To pyszne, delikatne w smaku chrupiące warzywne kotlety. Za każdym razem gdy je robię przypomina mi się wiersz „Na straganie” .Jana Brzechwy:)

Kalarepka w panierce.

Składniki:

Kalarepka w panierce.

 

  • Składniki na 4 kotlety:
  • 2 dość duże kalarepki,
  • 4 grubsze plasterki sera żółtego (najlepiej salami, ze względu na kształt),
  • Olej do smażenia,
  • Mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
  • Sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka w panierce.
Obrane kalarepki kroimy w plasterki. Grubość jednego plastra to około 0,5 cm. Z jednej kalarepkę powinniśmy podzielić na 4 części Tak przygotowane plastry gotujemy około 6-8 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kalarepkę odcedzamy . Połowę plasterków rozkładamy na blacie koło siebie. Doprawiamy do smaku. następnie układamy na nie po plasterku sera i przykładamy pozostałymi ugotowanymi plasterkami. Dobrze dociśnięte„Kotleciki” panierujemy w mące, rozbełtanym jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.